top of page
VINNARE 2013
ANNIKA UNT

”Sverige är ett fantastiskt entreprenörsland!”

 
Annika Unt (tid. Unt Widell) kom till Sverige från Estland som nioåring. Då var Estland fortfarande ockuperat och införlivat med i det forna Sovjet. Landet präglades av en kollektivism där ingen enskild person fick stå ut från mängden.

– Jag är en entreprenörstyp i grunden. I dåtidens Estland hade jag inte lyckats lika bra som här. Allt entreprenörskap skulle slås ner.

– Jag är oerhört glad för att få verka i Sverige, där entreprenörskap är något som lyfts fram och beundras, säger Annika, som är utbildad dietist och verksam som entreprenör och eldsjäl inom området offentlig mat och hälsa.

Att få Sollos Pris 2013 var inget hon hade räknat med. Tvärtom blev hon mycket förvånad och glad när hon den 6 juni fick ta emot priset på Djurgården i Stockholm.

– Jag blev väldigt glad över att bli nominerad och gå till final. Att sedan vinna priset var helt otippat. Det blev en dag fylld av glädje, som dessutom råkade sammanfalla med min födelsedag och Sveriges nationaldag, säger hon med ett skratt.

I prismotiveringen framhålls särskilt hennes långa engagemang för offentlig mat. Priskommittén underströk särskilt det starka engagemanget och hennes stora ideella verksamhet.

"För Annika Unt Widells mångåriga engagemang och stora passion för att bygga nätverk samt uppmuntra och projektleda olika initiativ med syfte att lyfta den svenska skolmaten. Annika Unt arbetar ideellt för ökat entreprenörskap och samverkar med organisationer och myndigheter med fokus på både kvalitetsfrågor och att skapa möjligheter för yrkeskåren inom svensk skolmat.”

Gav bort prissumman på 100 000 kr

Prissumman på 100 000 kr har inte gått till en ny bil eller en Thailandsresa. Istället valde Annika att skänka hela summan till nätverket Offentliga Måltider, OM, som hon själv är engagerad i.

 

– Tanken är att vi ska göra något riktigt spännande för pengarna, men det är fortfarande hemligt vad. Det handlar i alla fall om yrkesmässig utveckling av entreprenörer och utveckling av maten i det offentliga.

 

Annika återkommer ofta till hur viktigt det är att rätt personer – eldsjälarna – får en möjlighet att blomma ut och ta initiativ i offentliga verksamheter. Det gäller att tänka privat i en offentlig verksamhet, menar hon, och nämner som ett av många positiva exempel kostchefen i Bergs Kommun, Johan Andersson, som av tidningen Restaurangvärlden utsågs till Årets inspiratör 2011.

 

– Johan Andersson har lyft just det tankesättet, han kommer från privat verksamhet och är ett typexempel på en eldsjäl som ifrågasatt gamla sanningar och förnyat skolmaten på ett mycket positivt sätt, säger Annika Unt.

Skärmavbild 2018-12-23 kl. 18.03.09.png

VINNARE ÅRETS STUDENTORKESTER

...blev i år, inte helt oväntat, LiTHe Blås från Linköping. Orkestern förärades med 25.000 kronor.

Läs mer om denna illustra orkester här!

bottom of page